AKTUELNO

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Nenad Čanak, za kamp na Zlatiboru rekao je da niko ne može da organizuje bilo kakve vojne i paravojne i slične kampove za bilo koga u državi, osim same države.

Čanak je za Novo jutro Televizije Pink, komentarišući kamp na Zlatiboru u kome su deca i mladi do 24 godine učili snalaženje u prirodi, orijentiring, ali i da rukuju replikama oružja, eksplozivnim napravama u vidu petardi, rekao da su taj kamp organizovale paravojne jedinice.

On je na to što sa kampom ima veze i Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, rekao da to nije važno u ovom slučaju.

- Nije važno da li opozicija ima veze sa tim. Ako je Stamatović na vlasti u Čajetini, kako je moguće da tamo bude normalno da se direktno bavi nečim što bi se moglo nazvati rad za stranu državu. Kamp je organizovan od strane ruskih paravojnih jedinica pod pokroviteljstvom lokalnih organa vlasti u Srbiji. To je akt veleizdaje, radiš protiv svoje države - kazao je Čanak.

Na to što je Stamatović rekao da su u kampu vežbali na plastičnim puškama, Čanak je zapitao kakve su to gluposti.

- U maskirne uniforme oblače decu i uče ih da ubijaju ljude, i to strani instruktori. Ne razumem šta znači da su nevladine organizacije imale veze sa tim, pa i mafija je nevladina organizacija sa sedištem u Palermu - ocenio je Čanak i dodao:

Foto: TvPink Printscreen

- Niko ne može da organizuje bilo kakve vojne i paravojne i slične kampove za bilo koga u državi, osim same države. Ne možete vi da kažete, ako država ne organizuje, mi ćemo - zaključio je Čanak.

Čanak je komentarišući moguća razgraničenja sa Albancima rekao da su u bivšoj Jugoslaviji granice ostale, kao i između Češke i Slovačke.

-  Ako se otvori pitanje promene granica, doći ćete u poziciju da to bude domino efekat. Ukoliko se menjaju granice između Srbije i Kosova, što se ne bi menjala između Kosova i Makedonije, ili Albanije i Makedonije... Da ne krenemo do Abhazije, Osetije, u krajnjoj liniji, šta je onda sporno sa Katalonijom - upitao je Čanak.

Čanak je komentarišući situaciju u regionu i aktuelne politčke teme rekao da je glavno pitanje kome ide u prilog da ne dođe do pomirenja i da ne dođe do normalizacije života na ovom prostoru.

- Jasno se vidi da, srpski govoreći, oni koji bi da love u mutnom non-stop mute vodu da se ne bi razbistrilo i videlo o čemu se radi - kazao je Čanak.

#Kampovanje

#Nenad Čanak

#Zlatibor

'